Microsoft partnering with Oculus VR for Xbox One, Windows 10 | Fortune
Bildet viser en mann som bruker Oculus Rift VR, brillene erstatter virkeligheten med egendefinerte animasjoner, lyder og omgivelser. Disse VR brillene brukes ofte i spill.

Hva er VR og AR?

AR og VR er teknologi som stadig blir tatt i bruk av flere, og blir mer og mer vanlig med årene. Det er flere som bruker AR og VR til spill, handel og terapi, men hva står egentlig «AR» og «VR» for? La oss først ta for oss «VR»: Bokstavene V og R kommer fra ordet “virtual reality” som på norsk betyr virtuell virkelighet. VR er et verktøy som gjør det mulig å erstatte sanseinntrykk med virtuelle og digitale inntrykk. Det VR dermed gjør er å stenge ut alle virkelige syns og hørselsinntrykk. Når man ser seg rundt og beveger på hodet vil bevegelsen registreres og bevege det som skjer på skjermen. Vist i bildeeksempelet over så blir VR teknologien som oftest brukt i spill. “VR krever at man har et visir med en skjerm eller linse til hvert øye. To skjermer gjør at man kan skape 3D-effekten som er sentral for VR. Ørepropper eller støyreduserende hodetelefoner er også viktig for effekten.” (Dagens Næringsliv, 2018)

Det er viktig at man ikke blander VR og AR, fordi dette er to helt forskjellige ting. AR betyr “augmented reality” og på godt norsk blir det omformulert til «utvidet virkelighet». Når man tar i bruk AR teknologien så erstatter man ikke alle sanseinntrykk som man gjør med VR. Det som skjer er i AR er at det legges et lag med digitalt tilleggsinnhold oppå det virkelige bilde, som oftest er levert direkte fra et kamera. Applikasjonene «Pokemon GO» og «Snapchat» er to gode eksempler på applikasjoner som benytter seg av AR teknologi. I Pokemon GO Spillet bruker man kameraet på mobiltelefonen, og så legges animasjon over, slik at det virker som om du har en Pokemon foran deg i virkeligheten, selv om det bare er på skjermen. Mens i kommunikasjons applikasjonen Snapchat så kan man bruke animerte filter på eget ansikt med hjelp av mobil kameraet. Kort forklart så er forskjellen mellom AR og VR at VR vil prøve å erstatte alle våre sanseinntrykk for å bringe oss inn i en animert verden, mens AR kun vil legge til animasjoner oppå et virkelig bildet.

Hvordan kan AR og VR bli et hjelpemiddel for bedrifter?

Jeg fant en svært spennende og interessant artikkel hos Digital Norway som gir oss flere gode eksempler på hvordan AR og VR er til god hjelp for bedrifter. For eksempel så er AR allerede til svært god hjelp innenfor helsesektoren, hvor denne teknologien allerede har blitt en del av flere kirurgiske inngrep her til lands, blant annet ved bruk av 3D-rekonstruksjoner av en pasients skjelett for å spore bevegelsesinnskrenelser og årsaker (se bilde nedenfor). Et annet eksempel fra samme artikkel er Microsoft. De jobber med en løsning kalt «HoloLens briller» Brillene er ikke blitt offentlig lansert enda, men blir nå testet i en rekke bransjer, fra medisin til turisme og bilberging. For eksempel: Om du skulle være så uheldig å få motorhavari, kan en bilberger ikledd AR-briller få kontakt med merkeverksted og gjennomføre en reparasjon med den infoen han trenger i synsfeltet – og på øret. Et pilotprosjekt har allerede blitt gjennomført på norske veier gjennom Falck og Sopra Steria, og har fungert svært bra hittil.

VR derimot er ikke like mye benyttet som AR i næringslivet. I dag brukes imidlertid VR i ingeniørfag, for kundebehandling, i sikkerhetsopplæring og innen helsefag. Brillene brukes som regel i form av opplæring for å skape en met mulig realitisk situasjon for medarbeiderne som er under opplæring eller kursing. VR-briller kan kjøpes i de fleste store elektronikkbutikker, og er heller ikke så dyre. Selv om VR-briller er brukt i næringslivet, så er dem i skrivende stund mest utbredt innenfor Gaming-bransjen, fordi det er her de har vist seg å fungere best.

Som nevnt lengre opp i artikkelen så blir AR også hyppig brukt i den digitale markedsføringen til bedrifter. Et eksempel på dette er Rapperen Snoop Dogg som har vært å se i AR som en del av vinetikettkampanje for hans egen rødvinsserie. Som med Lamborghini fungerer AR nå også i større grad som en annonseringsteknologi enn tidligere – spesielt på Snapchat. I en tid hvor det er mer trykk på at matprodusenter skal dokumentere bærekraftig produksjon, kan det også bli aktuelt å bruke AR-teknologi for å la konsumenter se hvordan maten de har på bordet foran seg, har kommet dit.  (digitalnorway.com)

Bildet er hentet fra Digital Norway sin artikkel og viser oss et eksempel på hvordan helsevesenet bruker AR-teknologien som hjelp.

Vil bli avgjørende for fremtiden

Personlig så tror jeg at både AR og VR vil være utrolig viktig spesielt for digital markedsføring i fremtiden, og jeg tror det blir mer og mer vanlig å implementere det i hverdagslige reklamer, som for eksempel på Snapchat, Instagram og Facebook. Det at for eksempel Snapchat startet med animerte filter med hjelp av AR-teknologi ble sett på som veldig nyskapende og en kreativ måte å markedsføre produkter på, dette tror jeg det kommer til og bli enda mer og enda mer innovativt. Bare under pandemien har jo spesielt AR teknologien vist seg å være reddende for mange bedrifter. Museer, parker, og forskjellige andre virksomheter legger ut AR-versjoner av deres tilbud, slik at folk kan «dra dit» hjemmefra, uten å risikere smitte. Dette tilgjengelig-gjør tilbudene til alle, både innenlands og utenlands, og gjør dem mye sterkere ovenfor konkurrentene, og har nok reddet flere private aktører fra konkurs. Jeg tror VR, men spesielt AR blir vi å se svært mye av i fremtiden, så vær forberedt!

Kilder:

https://www.dn.no/teknologi/morgendagens-naringsliv/vr/ar/alt-du-trenger-a-vite-om-vr-og-ar/2-1-314660

https://pokemongolive.com/en/

https://www.snapchat.com/l/nb-no/