I denne ukens forelesninger fortalte vår foreleser Arne Krokan oss om plattformtjenester, digital økonomi og nettverkseffekter. I dette blogginnlegget har jeg valgt å skrive om en norsk plattformtjeneste kalt «nabobil». Grunnen til at jeg har valgt å skrive om nabobil, er fordi jeg har hatt mye å gjøre med dem i tidligere jobb sammenhenger. I tillegg finner jeg dem svært fascinerende siden konseptet er en ren norsk oppfinnelse, og at de på kun noen få år har klart å bygge seg svært stor på det norske markedet.

Nabobil.no - Privat leiebil i ditt nabolag.
Bildet illustrer ledige biler via tjenesten nabobil. (www.nabobil.no)

Aller først, hva er en plattformtjeneste?

En plattformtjeneste er en forretningsmodell som skaper verdier via transaksjoner mellom to eller flere uavhengige grupper som er kjøper og selger. Disse uavhengige gruppene er som regel forbrukere, og man binder disse forskjellige «kundene» mot hverandre.

Hva er Nabobil og hva går det ut på?

Nabobil er et svært godt eksempel på en velfungerende plattformtjeneste, eller nærmere bestemt en utleieplattform for privatbiler. Her kan man som både bedrift og forbruker enkelt leie bil til en rimelig penge når som helst på døgnet når man har behov for det. Nabobil i seg selv selger ikke noen tjenester/produkter på plattformen sin. De har kun ansvar for det administrative og markedsføringen av plattformen. Det de tar betalt for er at de krever en liten andel for hvert kjøp som er gjort mellom kundene. De tar også betalt for noen typer annonser, for eksempel hvis en kunde ønsker at hans bil skal komme øverst i søkefeltet. Noe som er essensielt for og kunne leie ut bilen sin på denne delings plattformen, er at man må ha en elektronisk brikke i bilen sin. Denne brikken er koblet til Nabobil sitt system og styrer selve sentrallåsen i bilen, i noen tilfeller på moderne biler så styrer den også tenningen. Når man da som kunde skal starte leieforholdet av en bil i Nabobil-systemet, så kobler man seg til denne brikken via Bluetooth og nabobil-appen på mobilen. For å få en slik brikke montert i bilen sin så må man betale en tekniker i Nabobil for montering.

Hvem er egentlig aktørene i Nabobil?

Aktørene i Nabobil regnes som leietagere og utleiere av bilene som ligger på plattformen. Disse aktørene må ha førerkort, og ifølge Nabobil selv må brukerne av plattformen være over 23 år. Det kan gjøres unntak av alder ved enkelte anledninger mener jeg å huske. Leietagerne er personer som oftest ikke eier sin egen bil, men har behov for en bil i noen dager eller lengre. Utleierne er personer som eier sin egen bil, men kanskje ikke bruker den så ofte og dermed ønsker å tjene penger på bilen istedenfor at den ikke skal brukes.

Hvordan senker Nabobil brukernes transaksjonskostnader?

Kort forklart så handler transaksjonskostnader om de ressursene som må til for at man skal kunne gjennomføre selve transaksjonen. I forelesningen til Arne Krokan så lærte vi at transaksjonskostnadene skal være så lav som mulig, ettersom dette fører til at tjenesten blir enklest mulig for brukeren og dermed klarer han/henne å ta en avgjørelse raskt og enkelt. Vi lærte at det finnes hele seks steg for å senke transaksjonskostnaden, jeg har valgt å ta med de fire mest relevante av dem i dette innlegget (med utgangspunkt i Nabobil):

Søkekostnadene: Hos Nabobil er det viktig at kunden finner de aller beste alternativene, for å senke søkekostnadene så er det laget et filter hvor man kan velge ønskede spesifikasjoner på bilen og når man ønsker å starte leieforholdet. Dette gjør at man raskt klarer å finne den bilen som dekker sitt behov aller best.

Informasjonskostnadene: For å senke informasjonskostnadene så har hver eneste utleier og leietager en detaljert profil med informasjon om seg selv og bilen/bilene de leier ut. Her finner man anmeldelser, samt bilder og informasjon om kjøretøyet. Dette gjør at kunden raskt og enkelt skaffer seg info om ønsket produkt.

Forhandlingskostnadene: Nabobil har gjort det ganske enkelt for å holde forhandlingskostnadene nede – det er ingen rom for pruting/rabatt. Prisen som er satt av utleier er den prisen som gjelder, og kan ikke prutes på av leietager. Avgiften som Nabobil tar for hvert leieforhold er også avtalt på forhånd, og er en fast sats som gjelder for absolutt alle.

Evalueringskostnadene: Nabobil har gjort dette enkelt med at både utleiere og leietagere kan legge inn anmeldelser på profilen til utleier/leietager etter endt leieforhold, dette gis i form av stjerner og en tekst. Dette gjør det mye enklere spesielt for leietagere å velge riktig bil, og for å kvitte seg med useriøse aktører fra plattformen.

-Odin

Kilder:

https://e24.no/naeringsliv/i/0Knl8B/nabobil-med-rekordaar-oekte-omsetningen-med-500-prosent

https://nabobil.no/vilkaar