I dette blogg innlegget skal jeg gå nærmere inn på hva filterbobler og ekkokamre er og hvordan de funker. Mange vet kanskje ikke hva verken filterbobler eller ekkokammer er, men det som er spennende er at svært mange i det moderne samfunnet blir berørt av dette daglig, enten vi er klar over det eller ikke.

Is your phone listening in on you?
Hvorfor dukker det ofte opp svært relevante reklamer på mobilen din? (Bildet fra Foxnews.)

Filterbobler

Selve begrepet «filterbobler» er kommer fra en mann kalt Eli Pariser, han er en forfatter og politisk aktivist og kom opp med dette begrepet. «Filterbobler» ble først kjent i en av bøkene hans kalt «The Filter Bubble» som ble utgitt i 2011. Filterbobler funker slik at når man over tid surfer på nett vil nettet (For eksempel; Facebook og Google) danne et bildet av deg, dette «bildet» består av algoritmer som bestemmer hva som kommer opp av annonser på din enhet når du surfer eller er på sosiale medier. Dette vil si at du får reklamer som er mer rettet mot dine interesser og behov. For deg som er forbruker kan det være en fordel, siden du som oftest vil få relevante reklamer hvor det da er stor sannsynlighet for at du vil trykke/klikke deg inn på reklamen. For eksempel: Du har nettopp fått deg katt, dermed begynner du å søke opp flere katte relaterte ting på Youtube og Google. Over tid så fanger «Internettet» opp at du har en katt, og algoritmene begynner å kjøre relevante reklamer mot deg av katteleker og kattemat når du er på Facebook, Google eller Instagram. Det blir mye enklere for deg som forbruker å finne produktene du kanskje er ute etter, men er det bare fordeler med slike filterbobler?

فیلترینگ حبابی گوگل | GoodTechLife
Filterbobler kan føre til at vi blir «fanget» (Bildet fra GoodTechLife)

Filterbobler putter oss i ekkokamre

Siden filterbobler fører til at du kun får levert innhold etter dine preferanser og interesser, så kommer man inn i noe kalt «ekkokamre».  Fenomenet kalt «ekkokamre» er informasjon og synspunkter innenfor en bestemt gruppe som forsterkes. Det forsterkes fordi det ikke gis rom eller plass for annet innhold, som også i andre tilfeller kan være meninger eller synspunkter. Det kan dermed skade deg på den måten at du ikke blir eksponert for annet innhold, eller andre sine meninger og synspunkter. Et eksempel på dette kan være annonser for nyhetsartikler eller generelt mediebedrifter på sosiale medier. Hvis internettet for eksempel fanger opp at du er politisk «venstrevridd», vil sjansen være stor for at du får nyheter og annonser i din nyhetsfeed som stemmer overens med din sosialistiske politiske ideologi. Man kan jo se på dette som en fordel at man får nyhetene man ønsker, men samtidig kan det føre til at man kun ser situasjoner og konflikter fra en side. Det samme gjelder de fysiske gruppene man omgås med, her kan man også havne i ekkokamre. Menneskene som er innenfor samme gruppe kommuniserer og diskuterer ofte det samme, som sammen skaper en forsterkning for deres tro og tanker, og gjør at man blir mindre åpen for andre sine synspunkter og meninger.

Hvilken betydning gir filterbobler og ekkokamre for digital markedsføring?

Filterbobler og ekkokamre, spesielt førstnevnte har påvirket digital markedsføring i svært stor grad. I senere tid virker det som at filterbobler har blitt grunnlaget for hele den digitale markedsføringen, i alle fall for betalte annonser. Dette fordi at filterboblene føler til at aktører som Facebook og Google som tar betalt for sine annonser, kan kjøre målrettet markedsføring mot forbrukere på andre bedrifters sine vegne. Bedrifter kan absolutt bruke filterbobler til å øke omsetningen sin og for å få en mer lønnsom markedsføring. Når det kommer til bedriftenes utnyttelse av ekkokamre er jeg litt usikker. En fordel med ekkokamre er at når kunden først er fanget i et ekkokammer, og får samme type annonse presset på seg flere ganger, så kan det hende at kunden ender opp med å kjøpe produktet til slutt. Ulempen er at kunden kan bli irritert over at annonsen kommer opp hele tiden, og dermed over tid kan utvikle et negativt forhold til innholdet i annonsen. Eksempel på dette som jeg tror mange kan kjenne seg igjen i, er når man ser på Youtube videoer, og det dukker opp reklamer før videoen, som man i kjedsomhet må se om og om igjen. Dermed mener jeg at filterbobler absolutt har aller størst betydning for digital markedsføring.

Kilder:

https://www.foxnews.com/tech/youre-not-paranoid-your-phone-really-is-listening-in

http://goodtechlife.com/google-filter-bubble/