Bilderesultater for blokkjeder
(Bildet er hentet fra www.tek.no)

Hva er en blokkjede?

En blokkjede er en desentralisert og distribuert digital «regnskapsbok» som gjør det mulig å registrere, spore og synliggjøre alle digitale transaksjoner. En blokkjede lagrer data i blokker som linkes til hverandre ved bruk av kryptografi. Den mest velkjente bruken av blokkjeder er Bitcoin og andre kryptovaluta (store norske leksikon). Først må en forespørre en transaksjon, så går transaksjonen gjennom et P2P (peer to peer) nettverk bestående av forskjellige noder (tilkoblede datamaskiner). En verifisert transaksjon trenger ikke nødvendigvis bestå av pengesummer i form av kryptovaluta, men kan også bestå av ting som; informasjon, kontrakter eller andre ting. Når transaksjonen er verifisert blir det laget en ny blokk på kjeden med data om selve transaksjonen. Mange mener at blokkjeder vil har en stor rolle i fremtidens transaksjoner på markedet. Særlig innenfor viktige systemer som helsesektoren, forsvaret og det føderale siden blokkjeder sørger for kryptering og sikkerhet av sensitiv data.

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er noe som har vært veldig mye i media sitt søkelys de siste årene, og og man hører stadig om folk som har tjent seg rike på å selge og kjøpe kryptovaluta. Kryptovaluta er så og si det samme som penger, og kan overføres mellom to parter uten noe form for mellomledd, som for eksempel en bank. Det at man ikke trenger en «mellommann» gjør at partene blir helt selvstendige i transaksjonen, og trenger heller ikke å betale noen form for gebyrer. Det som er noe negativt med kryptovaluta er at det ikke er sporbart i det hele tatt. Dermed blir det ofte brukt av kriminelle til å selge falske varer, narkotika, våpen, og ulovlige tjenester. Det er noe av grunnen til at flere stiller seg skeptiske til valutaen og at den er noe omdiskutert.

Bitcoin – den mest kjente kryptovalutaen

Den mest populære og brukte kryptovalutaen er Bitcoin, og det er denne valutaen som har vært mest omtalt i media. Det er vanligivis her vi hører alle de fantastiske historiene om folk som har tjent seg rik på «bitcoins». Bitcoin regnes også som den aller eldste kryptovalutaen.

Kilder:

https://snl.no/blokkjede