Apple er et amerikansk multinasjonalt teknologiselskap, og er et av de mest verdifulle selskapene i verden. I tillegg så er de en av de aller største i verden når det kommer til produksjon av forbrukerelektronikk, som: mobiltelefoner, datamaskiner, nettbrett og annen elektronikk (www.snl.no).

Det er ikke til å legge skjul på at en stor trend på forbrukermarkedet i dag er at produkter skal være produsert på en miljøvennlig måte, og at bedrifter skal ha en bærekraftig forsyningskjede. Det er ikke til å legge skjul på at Apple selv har kastet seg på denne bærekraftige bølgen, men når man er en av verdens største produsenter av forbrukerelektronikk – så vil man sannsynligvis gjøre noe skade uansett. Så hvilke tiltak er det Apple egentlig har gjort for å sikre en mer bærekraftig produksjon?

Apple er bærekraftig | Computerworld
Solcelletak på Apple Park. (Bildet er hentet fra www.CW.no)

I 2016 ble Apple med i et globalt initiativ kalt RE100, der de forsøkte å skifte helt til fornybar energi. Våren 2018 kunngjorde Apple at deres datasentre, butikk og Apple Park hovedkvarter i Cupertino alle kjørte på 100 prosent fornybar energi, dette med hjelp av solcellepanel (www.yesterdayapples.com). Dette er bare starten på et fornybar-energi eventyr for selskapet, fordi på Apple sine hjemmesider kan de kunngjøre at de har svært mange planer for fremtiden, og dette er bare noen av dem:

  • Apple annonserte nylig planer om å bygge et 37 000 kvadratmeter stort bransjeledende datasenter i Waukee i Iowa, som vil drives utelukkende med fornybar energi fra første dag.
  • I Prineville i Oregon har selskapet signert en avtale om kjøp av 200 megawatt fra en vindpark i Oregon, Montague Wind Power Project.
  • I Reno i Nevada har Apple inngått en samarbeidsavtale med den lokale strømleverandøren NV Energy, og har i løpet av de fire siste årene utviklet fire nye prosjekter som utgjør totalt 320 megawatt med solcelleproduksjon.
  • I Japan inngår Apple samarbeid med Daini Denryoku, et lokalt solcelleselskap, om å installere mer enn 300 takanlegg som vil produsere 18 000 megawattimer med ren energi hvert år – nok til å forsyne flere enn 3000 japanske hjem.
  • I Singapore, der det er begrenset med plass, har Apple tilpasset seg og bygget sin fornybare energi på 800 tak.
  • Apple bygger for tiden to nye datasentre i Danmark som vil drives av 100 prosent fornybar energi fra første dag.
Kjøp iPhone 12 Pro og iPhone 12 Pro Max - Apple (NO)
iPhone 12 Pro (Bildet er hentet fra www.apple.com)

Som de fleste forbrukere har lagt merke til, så kommer de nye iPhone modellene fra Apple uten lader og ørepropper. Apple forteller at grunnen til at de nye modellene kommer uten tilbehør, er fordi produksjonen skal være mest mulig karbon nøytral. Selskapet har nemlig planer om at forsyningskjeden og produksjonen av produktene skal være helt karbonnøytrale innen 2030 (www.apple.com).

Ifølge Apple sine hjemmesider, så vil de redusere utslipp i produksjonen sin med en rekke nyskapende løsninger, og dette er noen av dem:

  • Apples nyeste oppfinnelse innen resirkulering – en robot kalt Dave – demonterer Taptic Engine fra iPhone for å gjenvinne viktige materialer som wolfram og magneter laget av sjeldne jordarter. Den kan også gjenvinne stål, som er neste steg for serien med Daisy-roboter som demonterer iPhoner. 
  • Selskapets gjenvinningslab i Austin i Texas, som fokuserer på nyskapende teknologi for resirkulering av elektronikk, samarbeider nå med Carnegie Mellon University om å utvikle nye løsninger.
  • Alle iPhone-, iPad-, Mac- og Apple Watch-enheter lansert i løpet av det siste året er laget med resirkulerte materialer. Blant annet er Taptic Engine i iPhone laget av 100 prosent resirkulerte elementer av sjeldne jordarter –  og med dette setter Apple en ny standard for produksjon av smarttelefoner.

Apple reduserte sitt karbonavtrykk med 4,3 millioner tonn i 2019 ved hjelp av designendringer og nyskapende bruk av resirkulerte materialer i produktene sine. I løpet av de siste 11 årene har Apple redusert det gjennomsnittlige energiforbruket til produktene sine med 73 prosent. (www.apple.com)

Kilder:

https://www.apple.com/no/newsroom/

https://www.cw.no/artikkel/apple/apple-baerekraftig

https://snl.no/Apple