I dette blogg innlegget skal jeg forbedre og optimalisere artikkelen «How to build a brand from nothing». Grunnen til at jeg valgte nettopp dette innlegget, er fordi jeg vet fra tidligere erfaringer i arbeidslivet at merkevarebygging er essensielt for å lykkes med en bedrift. Dermed falt denne artikkelen i smak hos meg. «Merkevarebygging er å gi en merkevare verdier, slik at kjøperen får en følelse av at han/hun har kjøpt mer enn bare produktet.» (www.snl.no).

Hvordan bygge en merkevare fra ingenting

I Leo Widrichs første måneder som skaper av firmaet «Buffer» i januar 2011, bestemte han seg for å skrive to til tre gjesteblogginnlegg per dag. Dette resulterte i at firmaet fikk over 100 omtalelser i andre blogger i perioden januar – april samme året. Dette førte til at kundegruppen økte betraktelig, og i løpet av de ni neste månedene hadde bedriften over 100.000 registrerte kundebrukere.

Widrichs helt utrolige prosess forklares av andre personer som «innholdsmarkedsføring» og «oppkjøp» av kunder, men dette kan også ses på som en misforståelse av det store bildet. 

Gründeren bygget opp en helt ny merkevare som ingen hadde hørt om, og gjorde den anerkjent som førte til at mange ble interesserte og endte opp som kunde.

Viktigheten av en merkevare 

Tenk over hvorfor det er så avhengighetsskapende å være kunde hos en av verdens største selskaper: Amazon. Selskapet har nemlig tatt eierskap over en liten del av hjernen vår, hvor vi alltid vil tenke på å oppsøke Amazon først om vi vil få tak i et produkt raskt, billig og enkelt. Amazon tillater oss å sitte hjemmefra, åpne deres app og kjøpe et hvilket som helst produkt som vi får levert på døren noen dager senere.

I oppstartsprosessen med å bygge en merkevare, så vil man få mange interesserte som ikke nødvendigs ønsker å kjøpe, men bare er nysgjerrige på merkevaren. Dette er mennesker som har en interesse for merkevaren. Over tid vil det resultere i at merkevaren forhåpentligvis sprer seg, nå som interessentene har kjennskap til din merkevare. En dag kan det hende de bestemmer seg for å bestille, og når de først har bestilt, kan det hende de anbefaler deg til venner, familie eller kollegaer. Historier som dette viser til viktigheten av å jobbe for å synliggjøre og spre budskapet om din merkevare, slik at merkevaren blir synlig og tilgjengelig for alle potensielle kunder der ute. Gjør man dette kontinuerlig og korrekt så vil det sørge for en sikker og stabil vekst for din bedrift.

For å få til en slik rask og stabil vekst, så er det to faktorer som vil være avgjørende: Den første er selve nyheten om at din merkevare er helt ny og spesiell for markedet, hvilket skaper en interesse og nysgjerrighet blant kundene. Den andre avgjørende faktoren er repetisjon, som betyr at dere jobber kontinuerlig for å skaffe oppmerksomhet og nye potensielle kunder. Fortsett med det som er bra, og stopp med det som ikke funker. Repeter deretter på de tingene som skaffer flere interessenter og potensielle kjøpere, så vil dere til slutt lykkes.

Nyheten om at din merkevare er ny, original og spesiell for markedet

Siden 1999 har kun 37 bedrifter innenfor SaaS-markedet gjennomført regelmessig bloggføring på deres nettsider om prosessen i bedriften. Dette omfatter blant annet bedriftens tanker og syn på hva de har gjort så langt, og hvorfor de gjorde det. Bloggføringen har blitt sett på som merkelig og uvanlig av de fleste næringsdrivende. Da det er rart og skulle dele sin «suksessoppskrift» på nettet slik at dine konkurrenter kan se det. Disse 37 bedriftene anses som de viktigste i SaaS-verden for å ha delt regelmessige nyheter og tanker om merkevarens reise, som igjen har ført til økt kunnskap og læring blant andre mennesker og bedrifter. 

Da vi bestemte oss for å gjennomføre nyheten rundt vår merkevare «Kissmetrics» valgte vi å dele alles markedsøringsanalyser, så fremt det var av høy kvalitet og nyttig for omverden. Dette førte til at vår Twitter-konto ble alle markedsførere sitt første stoppested for ønske om å lære markedsføring og markedsanalyser. Etter hvert fikk vi mange lesere og interessenter på regelmessig basis, og vi økte antall følgere på Twitter til over 200.000 brukere innen kort tid. Alt dette uten å bruke en eneste krone på markedsføringen av vår merkevare, men kun via organiske søk. Over tid bestemte bedriften seg for å legge mer tid og energi i merkevarens nyhet om åpenhet om selve prosessen, samt egne tanker og læring. Denne nyheten varte over tid og ble oppfattet som reell og troverdig fordi nyheten kom fra en merkevare med allerede høy troverdighet på markedet. 

Repetisjon

Hva menes med repetisjon, og hvorfor er dette så viktig for å gjøre merkevaren kjent? For å skaffe en regelmessige og trofaste følger base av merkevaren må man stadig repetere markedsføringen over sin målgruppe for å skape et «minne» i hjernen dems. Dette resulterer i at kundene husker din merkevare selv i sin underbevissthet, noe som betyr at de vil over tid spre nyheten om din merkevare til sine venner og bekjente. For å få dette til er det nødvendig med god innholdsmarkedsføring, og det legges vekt på at det er selve innholdet i markedsføringen som er essensielt for å lykkes. Innholdet i markedsføringen kan postes via sosiale medier som; Twitter, Facebook eller på egen nettside. Det viktigste er at det legges ut på en plattform som tillater for repetisjon.

Flere eksempler på repetisjon og hvordan dette bygger opp merkevaren 

Hos bedriften «AdEspresso» har alle de ansatte profilbilder på bedriftens nettside. Til likhet blant de alle har alle like profilbilder i svart/hvitt hvor de ansatte drikker en espresso. De samme profilbildene benytter de ansatte på sine brukerprofiler ved både Facebook og Twitter. Men hvorfor dette, og hva er dette godt for? En av eierne av firmaet Armando Biondi forklarer bedriftens vekst fra kr. 0 ,- til over 1 million gjentatte dollar årlig, med at lav intensitet fra bedriften skaper troverdighet, merkevare og tillit. At de ansatte velger å benytte sine arbeids-profilbildet på private brukerprofiler er en slags repetisjon, hvor potensielle kunder vil føle trygghet over merkevaren da de får se menneskene bak det hele.

På en annen side så velger bedriften «ReadMe» å ha sin merkevare, en slags ugle maskott godt synlig på alle sine profiler. De har denne maskotten på nettsidens sider, i sine e-poster, deres sosiale medier og over alt på deres kontor. Dette skaper en repetisjon som er med på å styrke merkevarens synlighet. Grunnleggeren Greg Koberger, hevder at den evige repetisjonen av uglemaskotten deres «Owlbert» gjør at kundene føler at de har en ekstra relasjon med bedriften, samtidig som de nå er komfortable med at ReadMe er noe annerledes enn andre bedrifter. Å glemme «Owlbert» vil neppe være enkelt når man først har blitt kjent med ham, det at bedrifter bruker en ugle som maskot er ikke noe man glemmer med det første.

Den beste måten å bygge en merkevare på starter med deg selv

Når du starter fra ingenting, er du selv det aller beste merket du kan bygge for bedriften din. Dette er et motto for gründere som Jason Fried, Neil Patel og Leo Widrich som har bygget både personlige merker og deres selskapsmerker helt fra bunnen av.

Nyheten om din merkevare skal være basert på det som inspirerte deg til å starte virksomheten din og merkevaren. Tidlig i utviklingsfasen til bedriften vil repetisjon være nok så enkel, ettersom dette er noe du selv står for og fullfører. Det er din historie som skal forklares, og det krever verken øving eller tunge tiltak. Når du gjør dette vil du sannsynligvis samle flere interessenter, og flere vil ha merkevaren din på minnet sitt. Gjennom repetisjon og opprettholdelse av nyheter kan du altså ta en større plass i folks hukommelse, og sannsynligvis vil folk fortsette å lese innleggene som du legger ut. |

Å bygge en merkevare handler altså om mer enn kun å gi ut gratis vareprøver og merch med logoen din på. Det handler om å skape historier, historier som kundene kan relatere seg til og føler tilhørighet til, og historier som kan inspirere. Det eksisterer mange flere verktøy i SaaS per dags dato enn det har gjort noensinne tidligere. Dette er bra og viktig, fordi det er mange forskjellige arbeidsoppgaver og ønsker om hvilke jobber som skal utføres. Til syvende og sist er merkevaren din det som skiller selskapet ditt og produktet ditt i kundenes sinn fra konkurrentene.

Kilder:

https://snl.no/merkevarebygging