I dette innlegget skal jeg skrive litt om hvilke digitale plattformer du og din bedrift kan benytte deg av for å få flere kunder/konverteringer på din nettbutikk, eller for å bygge kjennskap til merkevaren deres. Ved valg av en sosial plattform burde man først og fremst ta utgangspunkt i sin målgruppe. Er denne plattformen et annonsested hvor din målgruppe befinner seg på? Jeg kommer nå til å ta for meg de fire mest kjente sosiale plattformene, hvor jeg beskriver plattformens funksjon og de «typiske» brukerne. Forhåpentligvis gjør dette innlegget det litt enklere for deg når du eller din bedrift skal velge deres digitale plattform å annonsere på.

Snapchat

Snapchat ble utviklet av en gruppe studenter ved Stanford University i California og ble lansert i 2011.

Snapchat er en meldingstjeneste hvor man deler bilder og videoer, kalt snaps, med kontakter. Det som skiller Snapchat fra andre meldingstjenester er at bildene og videoene kun er tilgjengelig en kort stund. Den vanlige måten å bruke Snapchat på er gjennom en app på smarttelefoner og nettbrett. Man tar et bilde eller en video, legger til tekst eller symboler, velger antall sekunder (mellom 1 og 10) som innholdet skal være tilgjengelig for mottager, velger mottagere fra kontaktlisten og sender. Man kan også velge «udefinert tid», da er bildet tilgjengelig så lenge man ikke klikker det bort. Snapchat har raskt oppnådd stor popularitet og utbredelse. I følge Ipsos MMI var det i 2018 i Norge 2,5 millioner brukere med en profil. I overkant av 70 prosent av disse bruker tjenesten daglig. (www.snl.no). I tillegg til å være en meldingstjeneste, har også kjendiser og flere mediebedrifter offentlige brukere som vanlige folk kan følge med på. Det er her selve «markedsføringen» kommer inn i bildet. Bedrifter kan lage reklamesnutter som folk blir tvunget å se på, når de blar gjennom disse offentlige brukerne. Bedrifter kan også markedsføre seg selv via såkalte «filters». Dette fungerer slik at filteret legger en kunstig virkelighet over bildene/videoene du sender. Den største brukergruppen av Snapchat er barn og unge-voksne mellom 13 og 25 år.

I år snapper vi jula inn!
Her et et eksempel på «filters» som blir brukt som markedsføring for Telenor. (www.telenor.no)

Tiktok

Tiktok ned? Aktuelle problemer og strømbrudd | Downdetector
Tiktok ble lansert i 2016 av selskapet ByteDance. Applikasjonen forløper het «Musical.ly» (www.wikipedia.org)

TikTok er et sosialt nettverk der brukerne lager korte videoer av seg selv eller andre. De kan opptre på ulike måter, enten ved å mime til sanger, danse, synge og lignende. Man kan legge til effekter, musikk og egen lyd. Det går an å lage duetter, ved at flere brukere filmer egne videoer og legger dem ut sammen. Alle videoene som lages på TikTok, kan deles på andre sosiale medier. Flere av videoene går viralt på verdensbasis og skaper ulike trender på applikasjonen. Annonsering på Tiktok har mye til felles med annonsering på Snapchat: Sponsede videoer mellom de videoene brukerne er der for å se på, sømløst sydd sammen! Den største brukergruppen er også anslått å være den samme, altså barn og unge-voksne mellom 13 og 25 år.

Facebook

File:Facebook f logo (2019).svg - Wikipedia
I 2003 utviklet Mark Zuckerberg forløperen til Facebook, som en tjeneste beregnet for studenter ved Harvard University der han studerte. Selskapet Facebook ble grunnlagt i 2004 og har nå over 2 milliarder brukere på verdensbasis. (www.snl.no)

Facebook, er et sosialt medium basert på brukerskapt innhold og nettverkskommunikasjon. Tjenesten tilbyr brukerne å opprette profil, publisere innhold og å kommunisere med andre brukere. I Norge er det 3,4 millioner registrerte brukere over 18 år, i tillegg til cirka 300 000 unge mellom 13 og 18 år. Målinger viser at om lag åtte av ti bruker Facebook daglig. I løpet av de siste årene har stadig flere eldre personer registret seg som brukere, mens antall nyregistrerte unge har gått noe ned (www.snl.no). Annonserings mulighetene på Facebook er svært mange; du kan legge ut promoterte innlegg, videosnutter eller reklamer i Messenger (Facebook sin meldingstjeneste).

Instagram

THE NEW INSTAGRAM LOGO 2021 PNG
Instagram ble lansert 6. oktober 2010. Oppstartene av applikasjonen er Kevin Systrom og Mike Krieger, (Bildet er hentet fra Digital Marketing Agency.)

Instagram er en app og et sosialt medium for deling av bilder og video.  Tjenesten gjør det mulig for brukere å ta et bilde, legge til enkle effekter, og deretter dele det med andre Instagram-brukere som er koblet til på det sosiale nettverket. I Norge har (per 2020) 2,5 millioner brukere en profil, og 24 prosent av befolkningen bruker tjenesten ukentlig eller oftere. Veksten drives av aldersgruppen 30-59 år. Internasjonalt har Instagram over en milliard aktive brukere og til sammen ligger det per 2020 ute mer enn 50 milliarder bilder. (www.snl.no).

Instagram ble kjøpt opp av Facebook i 2012, og dette har fått mye å si for dem som ønsker å annonsere på plattformen. Du kan blant annet kombinere annonser til å kjøres på begge plattformer samtidig, og fortsatt nå ut til samme valgte målgruppe. Annonse alternativene på Instagram er ganske så like som på Facebook; du lager promoterte innlegg som dukker opp i nyhets-feeden til brukerne. Det som er den aller største og mest kjente annonsetypen på Instagram, som ikke er like utbredt på Facebook, er å bruke kjendiser/Influensere til å promotere merkevaren/bedriften din. På denne måten er du også sikret i å nå din målgruppe. Er du en bedrift som selger sportsutstyr; ja da inngår du samarbeid med idrettsprofiler. Selger du skjønnhetsprodukter; da kan du inngå samarbeid med sminkebloggere.

Kilder:

https://snl.no/Snapchat

https://no.wikipedia.org/wiki/TikTok

https://snl.no/Facebook

https://snl.no/Instagram