I dette blogginnlegget skal jeg ta for meg hvordan sosiale medier påvirket angrepet på den amerikanske kongressen den 6. Januar 2021.

Hva skjedde?

Stormingen av den amerikanske kongressen var et voldelig angrep på den amerikanske kongressbygningen som skjedde i forbindelse med en politisk markering utenfor Det hvite hus den 6. januar 2021. Markeringen startet som en fredelig protest mot valgresultatet i 2020, men utover ettermiddagen gikk en stor gruppe aktivister mot Capitol Hill og stormet kongressbygningen. (www.wikipedia.org).

Twitter og Donald Trump sin påvirkning

Den sosiale plattformen «Twitter» med litt hjelp fra USAs daværende president Donald Trump spilte en stor rolle i dette samstøtet. Donald Trump har lenge brukt Twitter som sin «digitale» talerstol, med hele 88,7 millioner følgere kunne han nå ut til en meget stor målgruppe på kun noen få sekunder. I tillegg har brukere på Twitter muligheten til å «retweete», som gjør at dit innlegg/tweet kan nå ut til mange flere enn kun dine følgere. Før den nye presidenten skulle utnevnes av kongressen, mente alle meningsmålinger og statistikker at Trump sin erkerival Joe Biden skulle vinne valget. Trump og mange republikanere mente at demokratene hadde jukset, på Twitter oppfordret han dermed sine velgere om å stille seg utenfor kongressen for å vise sin misnøye.

Twitter bans President Trump permanently | News Headlines | kmov.com
En av mange «tweets» fra Donald Trump under valget.

Innlegget spredde seg utrolig raskt, før man visste ordet av det stormet en gruppe aktivister kongressen, hvor målet var å stoppe valget. Mange mener at det var Trump sin feil at dette skjedde, nettopp på grunn av hans innlegg på Twitter. Det jeg vil frem til her er ikke hvorvidt dette var Trump sin feil, men selve makten til sosiale medier. Med kun et tastetrykk kunne Donald Trump legge ut et innlegg som nådde ut til hele verden bare på noen få sekunder, og som mange mener utløste sinne hos enkelte velgere, som holdt på å få fatale konsekvenser for valget.

Kilder:

https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021