I dette blogginnlegget vil jeg ta for meg hvordan blockchain-teknologien kan komme til å endre innenfor digital markedsføring de neste årene.

Blokkjeder, fremtidens transaksjonsmidell | DIG2100 (2103)

Hva er «Blockchain»?

På norsk kaller vi blockchain for «blokkjede». Dette er er en desentralisert og distribuert digital «regnskapsbok» som gjør det mulig å registrere, spore og synliggjøre alle digitale transaksjoner. En blokkjede lagrer data i blokker som linkes til hverandre ved bruk av kryptografi. Den mest velkjente bruken av blokkjeder er Bitcoin og andre kryptovaluta. Blokkjeder er resistente mot endringer av data som er lagret i regnskapsboken. Det er fordi data som er allerede er lagret, ikke kan endres uten å endre alle data som er lagret i etterkant, noe som er svært vanskelig å gjennomføre i praksis. Dette gjør blokkjeder spesielt godt egnet i situasjoner hvor det er manglende tillit til de som administrerer data. En blokkjede er distribuert administrert av et såkalt peer-to-peer-nettverk. Dette sikrer at det ikke er en sentral administrator av blokkjeden. På denne måten kan en blokkjede beskrives som en åpen og distribuert regnskapsbok som kan lagre transaksjoner mellom to eller flere parter på en verifiserbar måte. (www.snl.no)

Diverse bransjer som kan bli rammet av blokkjede teknologi:

  • Eiendom
  • Helse-industrien
  • Shipping og logistikk
  • Markedsføring
  • Finansielle tjenester

Hvordan vil digital markedsføring bli påvirket av dette?

Markedsføringsbransjen er en av bransjene som høyst sannsynlig vil bli påvirket av blokkjede teknologien. I noen sammenhenger har allerede markedsføring blitt påvirket av den nye teknologien, men i årene fremover kommer vi garantert til å se store endringer verden over.  Mange mener at blokkjeder vil blant annet fjerne fordyrende mellomledd som; Facebook og Google. Blokkjeder kan potensielt gjøre det mulig for bedrifter å betale det målrettede publikumet sitt direkte med virtuelle mynter, som for eksempel; Bitcoin, for å være eksponert for annonsene deres, og dermed kutte ut hele behovet for dyre mellomledd som Facebook, Instagram og Google. Kort forklart betyr det at forbrukerne selv blir betalt for å se på annonser. Hvis dette skulle bli tilfelle i fremtiden betyr det at bedrifter kommer til å spare svært store summer på markedsføring, og privatpersoner vil ha mye bedre kontroll på sine egne personopplysninger og hvordan disse blir benyttet av andre.

Kilder:

https://snl.no/blokkjede